Wednesday, December 06, 2006

στο 2% το 50%, στο 50% το 1%

Πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς;
Δες εδώ.
Αν κάτι σημαίνει αυτό για το παρόν είναι ζοφερό.
Αν κάτι σημαίνει αυτό για το μέλλον είναι ζοφερότερο.

Αν ανοίξω τα μάτια της λογικής δεν έχω παρά να αντικρύσω την απαισιοδοξία. Δε μου αρέσει καθόλου αυτό. Τί να ελπίσω; Ότι αν είμαι τυχερός θα τη βγάλω ίσως καθαρή;
Τί άλλο, διάβολε;
Προτιμώ να μην το σκέφτομαι. Ίσως ένα κάποιο θαύμα...

7 comments:

MåvяiÐåliå said...

Στενάχωρο και άδικο.

Πριν κάτι μέρες έβλεπα ειδήσεις στη TV και αφού δείχνει το μακελειό στη Μέση Ανατολή κλπ λέει ο εκφωνητής: Και τώρα μια πολύ ευχάριστη είδηση, στο Παρίσι δεν ξέρω πόσα (νούμερο) λαμπάκια άναψαν ταυτόχρονα για να φωτίσουν τη πόλη αυτές τις εορταστικές ημέρες μπλα μπλα μπλα μπλα….φρίκαρα!

Κάπως έτσι και τώρα.

Anonymous said...

Το θέμα για το ότι 1% νέμεται το 40% του παγκόσμιου πλούτου, το χτυπάει πρωτοσέλιδο σήμερα Τετάρτη, η Καθημερινή. Τα τρομακτικά ποσοστά και οι αριθμοί όμως δεν σοκάρουν όσο θα έπρεπε. Αφήνω τον Ντοστογιεφσκι να τα πει καλύτερα:
''Δε βαριέσαι. Τι σημασία έχει? Φαίνεται πως ένα τόσο τοις εκατό,καθώς λένε, πρέπει να πηγαίνει κάθε χρόνο κάπου..στον διάβολο σίγουρα, για να ανακουφίζονται ασφαλώς οι άλλοι, και να μην τους γίνονται εμπόδιο. Ένα ποσοστό. Αλήθεια έχουν φτιάξει κάτι όμορφες λεξούλες, ολότελα καθησυχαστικές κάτω απο την επιστημονική τους αμφίεση.
Απο την στιγμή που γίνεται λόγος για ποσοστό δεν υπάρχει πια καμιά ανησυχία. Αν όμως ήταν μια άλλη λέξη, ίσως να μην ήσουν τόσο ήσυχος...''
(Εγκλημα και Τιμωρία)

Anonymous said...

Εμένα με τρομάζει πιο πολύ το % σε αυτό το σχήμα.
Τ

Anonymous said...

α τοις εκατό γενικώς, γενικεύσεις και σχήματα
(συγνώμη για το κομμένο μήνυμα)
Καλημέρα

Kallioph said...

φαινομενικές μάσκες που πρέπει να πέσουν και θα πέσουν κάποτε.
Όλα γίνονται ακριβώς όπως πρέπει να γίνονται, έρχομαι να συνειδητοποιήσω πως ο καθένας ό,τι σπείρει θα θερίσει, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
το χρήμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μέσον ανταλλαγής, δεν ξέρω γιατί όλοι νομίζουν ότι το χρήμα είναι το μαγικό χαπάκι που σώζει ζωές κτλ.,αλλού είναι το θέμα.
αλλωστε δεν είναι και τραγικό το γεγονός ότι αυτούς τους πλούσιους μάλλον οι ίδιοι εμείς τους κάνουμε πλούσιους ;
μπορούμε να κάνουμε πολλά... θαύματα.. αρκεί να το θέλουμε.

Gatina said...

Σιχαίνομαι τα μαθηματικά όταν συναντούν την κοινωνιολογία...

eryx-t said...

Το % είναι σύμβολο με πολύ συγκεκριμένη σημασία. Τα "μαθηματικά" εδώ είναι μια αποτύπωση στοιχείων. Υπάρχει μια εικόνα όμως που έχουμε για τον κόσμο και συνήθως την προσαρμόζουμε στα μέτρα μας. Αυτή η αριθμητική αποτύπωση μας λέει ότι η πραγματική έκταση της εικόνας είναι τερατώδης.
Μιλάμε για πλούσιους και φτωχούς, για μεγάλες αντιθέσεις για προβλήματα. Πράγματα που υπήρχαν πάντα. Λόγια που υπήρχαν πάντα. Θρησκείες, θεωρίες και κοινωνιολογίες που περισσότερη αξία έχουν γι αυτούς που τις πλασάρουν.

Η κλίμακα των πραγμάτων όπως αποτυπώνεται σε αριθμούς πιστεύω ότι έχει σημασία. Το μέλλον κανείς δεν το ξέρει μα αυτοί εδώ οι αριθμοί, εμένα μου δημιουργούν την εικόνα μιας τεράστιας χύτρας που χορεύει από την ένταση επάνω στη φωτιά και πάλλεται από την πίεση. Και αυτή η χύτρα είναι ο πλανήτης ολόκληρος. Δεν ξέρω αν θα σκάσει η χύτρα αύριο ή σε 20 χρόνια ή αν κάποια άλλη τροπή θα πάρουν τα πράγματα. Αλλά αυτή η εικόνα με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα.

Μα όσο και αν σοκάρεται κανείς από αυτή την εικόνα, όσο και αν αισθάνεται άσχημα, τι μπορει να κάνει; Έτσι όπως είναι ο κόσμος σήμερα και η ροή της πληροφορίας, αν αφηνόμασταν να μας αγγίξει η κάθε είδηση, θα έπρεπε να ζουμε σε μια κατάσταση διαρκούς σοκ και οργής ή παράλυσης από τα συναισθήματά μας για αυτά που μαθαίνουμε.