Tuesday, June 17, 2008

The Powerbook

Γεννήθηκε στο Μάντσεστερ στις 27 Αυγούστου του 1959 και υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι πεντηκοστιανών που την προόριζαν για ιεραπόστολο. Στο σπίτι των θετών της γονιών το διάβασμα θεωρούνταν αμφιβόλου ηθικής δραστηριότητα εκτός κι άν επρόκειτο για τη Βίβλο. Στα δεκάξι της το σκασε απ' το σπίτι αφού τους ανακοίνωσε ότι ήταν ερωτευμένη μ'ένα κορίτσι. Έζησε σε διάφορα μέρη, έκανε διάφορες δουλειές. Στα 23 της έγραψε το πρώτο της βιβλίο "Oranges Are Not The Only Fruit". Σήμερα είναι μια πολυδιαβασμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέας. Ο λόγος για την Jeanette Winterson.



Εδώ ένα κομμάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς το διάβαζα. Σύντομο, ρευστό, δυνατό, απλό. Ένα "μεζεδάκι" για να σου ανοίξει η όρεξη. Από το "The Powerbook". Διάβασε και διάβασε και παραπέρα! Εγώ πέρσι την ανακάλυψα από το γοητευτικό "Πες μου μια ιστορία" που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μελάνι (Lighthousekeeping ο πρωτότυπος τίτλος του). Κυκλοφορούν απ'ότι βλέπω κι άλλα βιβλία της σε ελληνική μετάφραση.

14 comments:

mistounou said...

Ευχαριστούμε για την επισήμανση

Χ2 said...

Συγχαρητήρια στην οικογένειά της, γιατί απέδειξε ότι μόνο με την ανάγνωση της Βίβλου μπορεί κανείς να γίνει μεγάλος συγγραφέας.Μέσα στο μέινστριμ μάς βλέπω τελευταία.Στους πολυδιαβασμένους και πολυβραβευμένους.Άντε και με εισαγωγή από τον Κίσιγνκερ στο επόμενο:)

eryx-t said...

Κάπως βιαστικό το συμπέρασμα, αγαπητέ. Ίσως δεν ήταν το ότι διάβασε τη βίβλο αλλά το ότι παρόλο που τη διάβασε το πνεύμα της επεβίωσε. Ίσως η δοκιμασίες γενικά της εδωσαν την απαραίτητα ενέργεια, ενώ άλλους οι δοκιμασίες τους "σκοτώνουν".
Σχετικά με τα πρώτα της βιβλία, εδώ.

Χ2 said...

"Βιαστικά" ονομάζονται τα συμπεράσματα που δε συμφωνούν με τα δικά μας, ε;:)

eryx-t said...

φυσικά! πριν παρουσιάσω την αντίρρησή μου υπονομεύω την πρόταση με την οποία έρχομαι να διαφωνήσω χρησιμοποιώντας έναν χαρακτηρισμό. Φαντάζομαι το "βιαστικό" είναι από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις. Μπορεί κάποιος πριν σου απαντήσει να σε φορτώσει με πολύ βαρύτερους χαρακτηρισμούς (π.χ. προβοκάτορα, προδότη, υπηρέτη των Χ συμφερόντων, παιδεραστή, καταστροφέα του περιβάλλοντος και άλλα τέτοια αλλά και περισσότερο ακόμη φρικώδη). Το πιο ύπουλο όμως μέσο σε αυτές τις εριπτώσεις δεν είναι ο χαρακτηρισμός, αλλά η αρχική προσφώνηση, αυτό το "αγαπητέ".
Φυσικά στην περίπτωσή μας δεν πρόκειται να οδηγηθείς στο απόσπασμα επειδή σε χαρακτήρισα βιαστικό, και ταυτόχρονα δεν παύει να υφίσταται η πιθανότητα να ήταν ότως τα συμπεράσματά σου βιαστικά. Το ότι έχει βραβευθεί και έχει επαινεθεί δε σημαίνει ότι είναι υπηρέτης του κατεστημένου ή τόσο mainstream όσο υποθέτεις.

Ιάκωβος said...

poly periergo ayto. tha to psaksw

reginarosasamat said...

τι συμπτωση, εχουμε γεννηθει ιδια μέρα, με διαφορά αρκετών χρόνων.

είναι οντως τόσο καλή όσο εχω ακουσει;

eryx-t said...

Γεια σου regina. Εμένα με γοήτευσε με την απλότητα και τη ζωντάνια της.
Διάβασέ την σίγουρα (και στο πρωτότυπο εννοείται καλύτερα).

alex said...

To πάθος που έχω διαβάσει ήταν πάρα πολύ καλό.Eryx-t μεχεις εντυπωσιάσει. Η Ουιντερσον δεν άρεσε στους άντρες που ξέρω.

eryx-t said...

alex, το πάθος δεν το έχω διαβάσει (ακόμη). Αναρωτιέμαι ποιόν απ'τους δυό μας θα έπρεπε να ανησυχεί η διαπίστωσή σου.
Πάντως το της αρέσουν οι γυναίκες, εμένα ίσως με βοηθαει να ταυτιστώ περισσότερο μαζί της απ'ότι με άλλες γυναίκες συγγραφείς.

alex said...

Δεν με ανησύχησε πάντως η διαπίστωση.Αντιθέτως με ενθουσίασε.

eryx-t said...

Εσένα δε σε ανησύχησε βέβαια, εγώ που έχω μια έμφυτη τάση προς την ανησυχία, αναρωτήθηκα αν θα πρεπε να ανησυχώ εγώ που διαφέρω από τη στατιστική σου ή εσύ για το στατιστικό σου δείγμα. Όχι ότι είναι απαραίτητο να ανησυχήσει κάποιος... απλά μ' αρέσει να βάζω ερωτήματα που δεν έχει νόημα να απαντηθούν :)

alex said...

Ωχ. Να ανησυχήσω για το στατιστικό δείγμα?Μη μου βάζεις ιδέες.

eryx-t said...

Ω, όχι.. άσε, καλύτερα μην αρχίσεις γιατί δεν ξέρεις που βγάζουν αυτά... χι-χι