Monday, September 29, 2008

Συγγένειες και αντιπαραβολές

Λεπτομέρεια 1


Κοράλια στα νησιά Fiji. Υποβρύχια φωτογραφία του National Geographic.

Λεπτομέρεια 2


Κατηφέδες στο μπαλκόνι μου.




Λεπτομέρεια 3



Λεπτομέρεια φύλλου δάφνης.




Λεπτομέρεια 4


Kibera διάσημη παραγκούπολη μέσα στο Ναϊρόμπι την πρωτεύουσα της Κένυας.
[Eπάνω επεξεργασμένη εικόνα από το Google earth. Κάτω φωτογραφία από το panoramio.]


13 comments:

Χ2 said...

Απ'ότι βλέπω η λεπτομέρεια μιας παραγκούπολης είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη λεπτομέρεια στο φύλλο ενός αλαζονικού φυτού.Πιο άναρχη, πιο περίπλοκη.Θα πάρω τη λεπτομέρεια 4.

Anonymous said...

μα σα να ειναι πιο ενδιαφερουσες. Αν χασω το ''ολο'' με πειραζει?

Provato said...

!!!!!!! :-)

Coco said...

Φράκταλ

Anonymous said...

Προσπαθώ , ώρα τώρα , να αποσπάσω το βλέμμα μου από την εικόνα της παραγκούπολης , και να το εστιάσω στην ομορφιά των λεπτομερειών ένος φύλλου , και ... δεν μπορώ ...
Τί να φταίει άραγε ;.. Μήπως το ότι την εικόνα της παραγκούπολης , την έβαλες τελευταία ;

irlandos said...

Είναι να αναρωτιέται κανείς αν αυτές οι συγγένειες, στα σχήματα και στις μορφές, είναι τυχαίες. Αν δηδαδή η φύση (και ο άνθρωπος) συνεχώς πειραματίζονται ή υπάρχει και ένα πεπερασμένο (αν και τεράστιο) σύνολο προτύπων, τα πετυχημένα μέρη του οποίου συνεχώς επαναλαμβάνονται σε άλλες μορφές ζωής.

Ωραίοι οι κατηφέδες από το μπαλκόνι σου, ωραίο και το νέο τεύχος (ξέρεις εσύ!).

Φιλικά,
Ιρλανδός

lakis said...

Στον κόσμο και στη φύση ταξίδια. Πόσες απ' αυτές τις φωτογραφίες θα ήθελες να είναι δικές σου;

eryx-t said...

x2, το φυτό δεν είναι αλαζονικό, εμείς ζηλεύουμε την ομορφιά και την απλότητά του. Τόσο το φυτό, όσο και η παραγκούπολη έχουν χαοτικές μορφές. Η χαοτική δομή όμως του φύλλου είναι λειτουργική. Κατ'εμέ είναι απλή και γι αυτό αναδίνει μια γλυκειά αίσθηση ηρεμίας και αρμονικότητας. Ενώ η χαοτική μορφή της παραγκούπολης είναι δυσλειτουργική. Είναι εξαιρετικά περίπλοκη γιατί δεν μπορεί να επιμεληθεί των λειτουργιών της σε μακροσκοπικό επίπεδο. Όλα τα κύτταρά της είναι στα όρια της επιβίωσης ή λίγο πιο πέρα από αυτά. Πολλά επιβιώνουν από θαύμα ή δεν επιβιώνουν. Για μένα είναι εφιαλτική.
Η λεπτομέρεια 4 νομίζω ότι είναι η πιο ενδιαφέρουσα σαν εικόνα γιατί αφορά ακριβώς σε μια κατάσταση πραγμάτων αγωνιώδη και εφιαλτική.

exofthalmi, το όλο εξάλλου ποτέ δεν το είχαμε! Οι λεπτομέρειες είναι χαρά.

Γεια σου πρόβατε και κυρ πρόβατε!

κοκό, oh yeah!

Silia, νομίζω φταίει αυτό που επισημαίνω παραπάνω. Επίσης στη φωτό της λεπτομέρειας 4 επμπεριέχονται χιλιάδες άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς διακρίνονται λίγο.

Ιρλανδέ, από το χάος παράγονται μορφές, αυτό παρατηρούμε. Κάποιες από αυτές είναι σίγουρα σουξέ μια και τις βλέπουμε σε πολλές παραλλαγές. Αν είναι πεπερασμένο το πλήθος των νοητών μορφών... τότε ισχύει ίσως αυτό που λέει η καμπάλα νομίζω για όλα τα ονόματα του θεού!

Λάκη, αυτή του Νational Geographic θα ήθελα να ήταν δική μου. Στην Κιμπέρα δεν ξέρω αν θα μπορούσα να μπω. Ή καλύτερα αν θα έμπαινα θα μπορούσα να ξαναβγώ; Πάντως αν θα μπορούσα να μπω και να περιηγηθώ μέσα σε αυτό τον ακραίο σχηματισμό θα το έκανα. Απ'ότι είδα υπάρχουν σκηνές από το φιλμ "Ο επίμονος κηπουρός" που έχουν γυριστεί εκεί. Φαντάζομαι ότι θα ήταν μεγάλη δοκιμασία. Πάντως όλες οι εικόνες όπου δεν σημειώνω τον δημιουργό τους είναι δικές. Χαίρομαι για την ως τώρα ποικιλία τους κι ελπίζω να μπορώ να τη διευρύνω αλλά και να εμβαθύνω.

Anonymous said...

καλο σ/κ να ευχηθω μιας και δε θα εχω μαλλον προσβαση με υπολογιστη.

Anonymous said...

chico, como siempre me encanta mucho tu obra.
besitos desde Alicante.
Maria

Χ2 said...

Ερυξ, κάθε δομή είναι λειτουργική όταν εξυπηρετεί αυτό για το οποίο προορίζεται.Εντελέχεια ή κάτι παρόμοιο.Και η δομή της παραγκούπολης μια χαρά είναι, γιατί τελικά μάς δίνει ( το αυτονόητο) μια παραγκούπολη. Το πρόβλημα θα άρχιζε αν η δομή μιας παραγκούπολης έθετε σε λειτουργία ένα Λος Άντζελες ή μία Βουδαπέστη.

Anonymous said...

Στα ίδια τα λημέρια γυρίζω και ξέρω πολύ καλά το λόγο όταν βλέπω ακόμα τέτοια ποστ σου Eryx.

Χαιρετισμούς και φιλιά φίλε μου.

candyblue said...

Πόσο απίστευτα πράγματα υπάρχουν...
Για αυτά είναι φτιαγμένα τα μάτια μας!