Sunday, June 21, 2009

Neda

Neda στα φαρσί (τα περσικά) σημαίνει φωνή ή κάλεσμα.



Neda το όνομα μιας νεαρής ιρανής που έχασε χθες τη ζωή της στις διαδηλώσεις στο Ιραν.
Στο youtube μπορείτε να δείτε το θάνατό της.
Τις τελευταίες στιγμές της στην άκρη του δρόμου.
Το πρόσωπό της να πνίγεται στο αίμα και τις κραυγές του πατέρα της, απ' ότι φαίνεται, που ήταν δίπλα της. Η φωνή αυτή που σα να την καλεί να μείνει στη ζωή είναι αντριχιαστική. Οι λεπτομέρειες φυσικά είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθούν. Όμως δεκάδες (ή και πολύ περισσότεροι) άνθρωποι κακοποιούνται και σκοτώνονται στο Ιραν αυτές τις μέρες από ένα καθεστώς που διχάζεται και κλονίζεται. Εκτομμύρια διαδηλώνουν στους δρόμους αψηφώντας το θάνατο. Προφανώς η κατάσταση στη χώρα είναι πολύπλοκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Ιραν υπάρχει ένας πολιτισμός που εξελίσσεται εδώ και πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια. Ένας πολιτισμός με τεράστια πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ιραν εξισλαμίσθηκε αλλά δεν αραβοποιήθηκε. Αντίθετα διαμόρφωσε ένα δικό του Ισλαμ σαφώς πιο εξευγενισμένο. Είναι καθαρό ότι στο Ιράν σήμερα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ζητάει να απελευθερωθεί από τον μεσαιωνικό συντηρητισμό των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών.

Και η εικόνα της Neda γίνεται σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος, σύμβολο της επιθυμίας των Ιρανών για ελευθερία.

[Δε σας βάζω links για τα βίντεο, μπορείτε να τα βρείτε μόνοι σας.]

Εδώ όμως βρήκα δύο κείμενα που αποδίδονται στη αδελφή της Neda. Ακόμη κι αν δεν είναι γνήσια, πιστεύω πως είναι αληθινά στην περιγραφή της επιθυμίας των Ιρανών για ελευθερία:

"Ποθούσε να ανεμίσει τα μαλλιά της ελεύθερα στον άνεμο" η Neda...

13 comments:

Anonymous said...

Εχουμε φτασει σε σημειο να θεωρουμε το θανατο μηνυμα?

κακως....

Χ2 said...

Λυπάμαι περισσότερο για τα παιδιά και τους νέους στις πολιτείες της Δύσης που πεθαίνουν απ' τα ναρκωτικά ή δολοφονούνται συχνά χωρίς αποχρώντα λόγο και δίχως να ανήκουν σε καμιά συλλογικότητα. Μόνο σε συμμορίες και σε γκέτο. Ποθούσαν μια άλλη ζωή και εκείνα τα παιδιά.

Υ.Γ Θέλω να πω, φίλε Έρυξ, ότι τα κράτη με βία πορεύονται. Το κακό Ισλάμ, έχει πάντα απέναντί του την κακή Δύση. Και δεν έχει νόημα να δείχνουμε μόνο τη μία πλευρά, γιατί προετοιμάζουμε τους δήθεν απελευθερωτικούς πολέμους του μέλλοντός μας. Περιμένω εναγωνίως να μου βρεις το γιουτιουμπ βίντεο που να δείχνει δωδεκάχρονο στο Χάρλεμ την ώρα που πεθαίνει από υπερβολική δόση. Ε, ναι, τα ξέρουμε και τα καταδικάζουμε θα μου πεις. Ε, ναι, σου απαντώ. Μόνο που επιλέγουμε να γράφουμε για την μπούργκα. Η μπούργκα της Αθήνας λέγεται Γερανίου...

eryx-t said...

exofthalmi, δεν καταλαβαίνω τι λες. Ένας θάνατος είναι ένας θάνατος. Το τι νόημα αποκτά και τι αντιδράσεις μας προκαλεί έχει να κάνει με την όλη κατάσταση. Η οποία απ' ότι φαίνεται στο Ιράν είναι τραγική.

Χ2, το επιχείρημά σου ενάντια στην ελευθερία είναι καταπληκτικό! Και μάλιστα μπορεί να σταθεί άνετα υπερ του οποιουδήποτε δικτάτορα!
Και μπορεί να σταθεί άνετα ενάντια στη ζωή: να μη ζήσουμε, γιατί πιθανόν να αρρωστήσουμε.

Θα μπορούσες ακόμη να κλείσεις τα παιδιά σου σε μοναστήρι για να μην κινδυνέψουν στη βρώμικη αυτή κοινωνία.

Και βέβαια αν θες να συγκρίνεις, θα πρέπει να συνυπολογίσεις και το δωδεκάχρονο στο Ιραν που του σπάνε το χέρι γιατί έκλεψε ή το δεκαπεντάχρονο που το εκτελούν γιατί έχει διαφορετική σεξουαλικότητα ή τη διακεκριμένη φωτογράφο που τη σκοτώνουν χτυπώντας την βάναυσα επειδή πήγε να φωτογραφίσει από έξω το κτήριο των φυλακών ή ακόμη τους χιλιάδες ανθρώπους που "εξαφανίζονται", τις τόσες άλλες δολοφονίες και βιαιότητες που μαρτυρούνται πλέον από πάμπολλες πηγές και εικόνες πολύ συγκεκριμένες. Εκτός αν δε θέλεις να ξέρεις...

Χ2 said...

Μου κάνει εντύπωση ότι δεν φαίνεται να σε επηρεάζει η απόλυτη συμφωνία σου με την G8 αναφορικά με το ζήτημα του Ιράν.Τώρα ως προς τα υπόλοιπα ο κατακεραυνωτικός σου λόγος απλώς επιβεβαιώνει όσα υποστήριξα: ότι ο κόσμος ρέπει στον λαϊκισμό. Δημιουργούμε αργά αλλά σταθερά το τοπ τεν των δολοφονιών που συγκλόνισαν, και οι οποίες είναι ακόμα περισσότερο συγκλονιστικές όταν προσφέρουν τα κλειδιά της ερμηνείας τους μέσα απ' την περιοχή του αυτονόητου. Κανείς δεν πρέπει να ξεφύγει από την πεπατημένη.Τώρα ως προς την ουσία των επιχειρημάτων σου και μόνο το ότι θεωρείς τα ναρκωτικά στη Δύση "σύμπτωμα ζωής" και επειδή τα καταδικάζω ας πούμε καταδικάζω συλλήβδην τη ζωή, δείχνει το πόσο ουσιαστικά σε απασχολεί το θέμα της ελευθερίας.Για να ολοκληρώσω: εγώ σε συζήτηση για ελευθερία επιπέδου κομμωτηρίου δεν μπαίνω.Τα επιχειρήματά σου είναι βγαλμένα από το οπλοστάσιο Τζ.Μπους και τα επιστρέφω αυτούσια. Αν θελήσετε να μιλήσετε για το Ισλάμ, πρέπει να ξέρετε και τι λέτε. Και για το Ισλάμ, αλλά και για τη Δύση. Οι συναισθηματικές υστεριες στο γιουτιουμπ, δεν προσφέρονται για ιδεολογικη συγκρότηση,γιατί το επαναλαμβάνω, για κάθε περίπτωση από αυτές που μου ανέφερε, υπάρχει μια αντίθετη περίπτωση στον κόσμο μας, που δεν κυκλοφορεί σε βιντεάκι.Τέλος, το τι θα κάνω με τα παιδιά μου, κι αν θα τα κλείσω σε μοναστήρι ή όχι, είναι δικό μου θέμα.Δεν το έχω βγάλει σε ψηφοφορία ακόμη.

Χ2 said...

Υ.Γ. Έχουμε φάει όλα τα σκατά και τους αυταρχισμούς της Δύσης στη μάπα, και μια "ωραία" πρωία τα κομουνιστικά μας αντανακλαστικά αφυπνίζονται και αρχίζουμε τις τσιρίδες: "η Νεντα! Η Νεντα! Η κατάσταση στο Ιράν είναι τραγική!Παραβιάζονται οι ελευθερίες!Η Νεντά!". Το μόνο που μπορώ να απαντήσω, επειδή η εναλλακτική πρόταση για τους ανθρώπους έρχεται συνήθως απ' την απέναντι πλευρά αντικειμενοποιημένη -μην ξεχνάμε οι Σοβιετικοί θεωρούσαν σύμβολο ελευθερίας το παντελόνι τζην και είδαμε που οδήγησε - μπορώ να απαντήσω λοιπόν μονο με τον στίχο "ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν". Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τις γυναίκες του Ιράν: ότι η Δύση, που φαίνεται να τους συμπαραστέκεται, τους λέει ψέματα. Ας τα λύσουν οι κοινωνίες μέσα στο ίδιο τους το σώμα τα προβλήματα. Η Νεντά δε θα δικαιωθει από την Πάρις Χίλτον.

Anonymous said...

και γιατι να πρεπει να πεθανει ενας ανθρωπος για να καταλαβουμε το μηνυμα? (εκτος κι αν ειμαστε ηλιθιοι)....

Χ2 said...

Γιατί κι εδώ όπως και παντού το μέσον είναι το μήνυμα, εξώφθαλμη...

Anonymous said...

Κακως, διοτι ετσι μαθαινουμε στα σκληρα....(και τα θεωρουμε και νορμα μετα)...

Χ2 said...

κακώς-καλώς έτσι λέει η θεωρία. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και στην πράξη. Και το οιδιπόδειο μπλέξιμο είναι, αλλά υπάρχει...

ΔemΩΝ said...

έξω απ' το χορό όλοι λένε ένα τραγουδάκι. είμαι σίγουρος πως αν ήξερε η νεντα την καταληξη του θανατου της θα προτιμουσε να ειχε σκοτωθει σε τροχαιο, από το να διαπληκτιζονται πάνω στο σώμα της το Ισλαμ και η Δύση.

η λύση στα προβλήματα του Ιραν δεν είναι φυσικά να γίνει άλλη μια "δημοκρατία" σαν τις δικές μας, αλλά ούτε και η δική μας αποτυχία μπορεί να γίνει άλλοθι για να κρύψουμε πίσω του την αγριότητα και την μαλακια του ιρανικού καθεστώτος.

Χ2 said...

Εμένα Δέμων, δεν με βρίσκουν αντίθετο οι απόψεις σου. Η κριτική αφ' υψηλού μου τη σπάει. Από δω οι άγριοι, από εκεί οι ήμεροι...Από εδώ οι λυμένοι κι από εκεί οι ληγμένοι.

ΔemΩΝ said...

συμφωνώ απόλυτα - και αυτό είναι πολύ σπάνιο...

Χ2 said...

Και για του λόγου το αληθές, δεν διάβασα πουθενά σχεδόν, σχεδόν τίποτα για τη γυναίκα που δολοφονήθηκε στη Γερμανία, επειδή δε θέλησε να βγάλει την μαντήλα, παρά τις ύβρεις ενός πολίτικαλ κορέκτ δημοκράτη...