Tuesday, March 06, 2007

Η αγωνία των δέντρων

11 comments:

DanaiShips said...

Περίεργη επιλογή η λέξη αγωνία. Πάντα πίστευα ότι τα δέντρα περιμένουν.

DanaiShips said...

...Εκτός αν αγωνιούν για τη στιγμή που θα γεμίσουν λουλούδια :-)

eryx-t said...

κοίτα να δεις... αυτά είναι εξπρεσιονιστικά δέντρα και ως εκ τούτου αγωνιούν. Νομίζω όμως ότι είναι εν γένει μεγάλη παρανόηση το ότι τα δέντρα είναι τρόπον τινά ακίνητα ή στατικά. Η εξέλιξή τους έχει ρυθμό τόσο στο χρόνο όσο και στο χώρο. Μεταβάλλουν, πλάθουν το χώρο με ένα τρόπο εντυπωσιακό. Εγώ τρελαίνομαι με το ρυθμό τους στο χώρο. Κάπου το είδα πάλι γραμμένο πρόσφατα: τα δέντρα είναι φράκταλ. Αν τα δέντρα είναι ακίνητα τότε η ακινησία τους είναι ο ακίνητος χορός που λένε.
Συνηθως βέβαια δεν εκφράζουν τόση εξπρεσιονιστική ένταση όσο εδώ ακόμη κι αν αγωνιούν. Μπορεί ένα δέντρο να κραυγάζει δίπλα σου και να μην το πάρεις χαμπάρι.
Και κάτι ακόμη: δε θυμάμαι να έχω δει δέντρο να αγωνιά αν θ'ποκτήσει λουλούδια. Αφού τ' αποκτήσει ναι, αλλα και τότε είναι άλλη αγωνία, χαρμόσυνη ή ταλαιπωρημένη ή θριαμβευτική.
Ετούτα τα δέντρα με έναν περίεργο τρόπο φαίνεται να αγωνιούν για το χρόνο και την αταξία που τα περιβάλλει (εννοώ το ανθρωπογενές περιβάλλον που δε φαίνεται στη συγκεκριμένη εικόνα).
...

kerasia said...

Η εικόνες μεταφέρουν όση αγωνία μπορούμε εμείς να χωρέσουμε μέσα τους

eryx-t said...

κερασιά, λες ψέματα! ξέρεις ότι οι εικόνες μεταφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα μπορούμε να υποπτευθούμε, μη με βάλεις τώρα να κατεβάζω βιβλιογραφίες!

Kallioph said...

εκπληκτικά δέντρα!
αυτές οι φωτογραφίες τραβηγμένες από χαμηλά πάντα μ'άρεσαν

Anonymous said...

xexe otan analueis kati eisai mourlia...

de se katalabainw pali tha mou peis alla...egw blepw xeria xoreutriwn...

kerasia said...

Θυμήσου το punctum του Μπαρτ

eryx-t said...

κερασιά, περίεργο μου ζητάς να θυμηθώ δικές σου μνήμες... τέλοσπάντων, ένα απλό googling μου υπέδειξε ένα κείμενο με τίτλο camera lucida στο οποίο πιθανόν να αναφέρεσαι. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα παρόμοια ή παρεμφερή και να ανφέρεσαι σε κάποιο άλλο. Καλώς ή κακώς έχω μια χρόνια και μάλλον ανυπέρβλητη δυσανεξία απέναντι σε τέτοια κείμενα. Τώρα τελευταία και με σωματικές ενοχλήσεις. Το "τέτοια "βέβαια είναι μεγάλη ιστορία και φυσικά ο καθένας μας έχει δικαίωμα να πλαγιάζει με τη δική του "βιβλιογραφία" στο προσκέφαλο.

MåvяiÐåliå said...

Αγονία για το άγνωστο.

kerasia said...

Πίστευα ότι το είχε ήδη υπόψιν σου